1

Konservatif Diş Tedavisi

 

 

 

KONSERVATİF DİŞ TEDAVİSİ  (Dolgu Tedavisi)

 

Diş çürüğü günümüzde birden fazla sebebe bağlı olarak diş dokularında oluşan bir hastalık olarak tanımlanmaktadır.


Konservatif Diş Tedavisi diş çürüklerinin temizlenmesi ve oluşan boşluğun (kavite) yapay bir dolgu malzemesi ile doldurulmasıdır

 

 

Diş Çürüğünün Etkenleri:

 

• Bakteri plağı


• Karbonhidratlı gıdalar (Şeker,un vs.)


• Bünyesel etkenler (Dişin yapısı, tükürüğün bileşimi vs.)


• Zaman (Besinlerin ağızda kalış süresi)

 

 

Ağızda bakterilerin oluşturduğu bakteri plağı,şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir.Bu asitler,dişin mineral dokusunu çözer ve dişin minesini bozarak diş üzerinde kavite adını verdiğimiz oyukların oluşmasına neden olur.

 


Diş çürükleri dişin çiğneme yüzeyinde, dişlerin birbirine temas eden ara yüzlerinde veya dişlerin boyun bölgelerinde oluşabilir. Gözle görülebilen yüzeylerde oluşan kahverengilik veya oyukların tespit edilmesi kolaydır. Fakat bu belirtileri oluşturmamış çürüklerde röntgen teşhisi de gereklidir.

 


Dişin mine dokusunda başlayan çürüme tedavi edilmediğinde dentin dokusuna ilerler. Dentin, mineye göre daha kolay çözünen bir yapıdır ve bu nedenle çürük ilerlemesi hızlıdır. Dentin dokusuna erişmiş bir çürükte hastada bir etken sonucu çıkan sıcak, soğuk, ekşi, tatlı hassasiyeti olabilir. Bu ağrı etken ortadan kalktığında geçer. Günümüzde Kompozit Dolgular çok sık kullanılmaktadır.

 


Kompozit Dolgular silikondioksit parçacıkları içeren bir plastik karışımıdır.Çeşitli renk seçenekleriyle dişte fark edilmez ve estetik-beyaz dolgu olarak da adlandırılır. Bir dönem sadece ön dişlerde kullanılan materyal,çeşitli yöntemlerle güçlendirilerek arka dişler için de uygun hale getirilmiştir Diş renginde oldukları için estetik olarak çok güzel görünmekte ve dişe kimyasal olarak bağlandıkları için dişe çok iyi tutunmaktadırlar.